Treballant per a la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual

Bloc de recursos

Per a pares i professionals per afavorir, millorar i adquirir nous aprenentatges

Hi ha conceptes com la densitat que poden parèixer difícils d'entendre.

Però nosaltres, des del primer cicle del centre educatiu,  li hem volgut donar la  volta i hem cercat una pràctica senzilla per comprendre que la densitat és una magnitud que indica que una substància és més o menys lleugera que una altra mitjançant aquesta dinàmica que tu també pots fer des de ca teva o a la teva aula.

 

 

Material que necessites

 - 3 tassons

-  3 ous

- 1 cullera

- Sal

- Sucre

- Aigua

 

Procediment

Agafa tres tassons i omple'ls amb aigua. A un tassó escriu la paraula sal, a l'altre la paraule sucre i al tassó que et queda no escriguis res.

Afegeix una cullerada de sucre al tassó que diu sucre. Fes el mateix amb el que posa sal. Remou.

Fica un ou dins cada tassó.

Ara, fes la observació.

Què passarà?

Al tassó amb aigua i sal: l'ou flota i deixa veure una petita part d'ell.

Al tassó amb aigua: l'ou no flota, s'enfonsa.

Al tassó amb aigua i sucre: l'ou sura quedant al mig del tassó.

 

 Conclusió

L'ou s'enfonsa perquè és més dens que l'aigua. L'ou flota amb sal perquè la sal fa que la densitat de l'aigua pugi.

 

 

 

 

Des del Centre educatiu partim de les necessitats dels alumnes i els seus interessos per crear el material amb el que farem feina durant el curs.

Aquest és el cas d'Experimentam, el nom del conjunt d'activitats que els alumnes de primer cicle han posat als experiments que duran a terme i que els permetrà treballar nocions científiques, lectoescriptura, càlcul, física i química, i habilitats d'autonomia i responsabilitat.

 experimentam projecte 1

Objectiu de l'activitat

Conèixer en què consisteix el procés de descalcificació

Material que necessites

Vinagre

1 ou

Recipient de vidre

Procediment

Posa l'ou dins el recipient de vidre i omple-ho amb vinagre.

Tapa el recipient per tal d'evitar l'olor poc agradable de l'àcid que desprèn.

Durant una setmana vés registrant els canvis que observes a l'ou.

Conclusions

El vinagre ha fet que el calci es desintegri i deixi l'ou amb un tel.

 

Alumnes CEE Joan Mesquida

L’educació torna a ser el centre del debat públic. Amb inquietud i esperança, mestres, experts i organitzacions de la societat civil es mobilitzen per repensar el futur de l’educació.
L’educació deixa de cenyir-se a un període determinat per convertir-se en una necessitat constant al llarg de tota la vida.
La necessitat d’adaptar-se a un entorn canviant i a l’ansietat que genera aquest món d’incerteses explica la inquietud de la societat que veu com l’educació ja no és una garantia de futur i reclama la necessitat d’adaptar-la a la nova realitat.
El Cercle català d’economia fa anys que reivindica la importància de l’educació per a la cohesió social. Per això cada any convoca el Premi Ensenyament que destaca a escoles que duen a terme experiències exemplars.
Un dels premis l’han rebut les escoles Crespinell, Lanaspa i Montserrat Roig de Terrassa. Han estat mereixedores del guardó per reunir a alumnes menors d’edat amb diferents tipologies i graus de discapacitat amb alumnes de l’escola i de l’institut que tenen al costat.
L’objectiu és reproduir la diversitat que els alumnes trobaran a la vida adulta i aconseguir que els alumnes visquin la diferència com una cosa natural.
Això ens demostra que un altre model d’escola és efectivament possible.
Aquest és el camí que el CEE Joan Mesquida, centre educatiu d’Aproscom Fundació, ha emprès, perquè realment creiem i necessitem aquest nou model d’ escola.

Sovint donam voltes a maneres diferents, que siguin pràctiques i atractives, per a que els nostres alumnes puguin treballar la motricitat fina i fomentar l'atenció amb la tasca que estan fent.

Des del centre educatiu Joan Mesquida d'Aproscom Fundació hem duit a terme aquesta activitat i la volem compartir amb tu, perquè també des del teu centre o inclús des de ca teva, puguis fer-la.

 

Material que necessites

- 3 pinzes de diferents tamanys (els pots trobar al Lidl)

- Pompons de diferents colors (aquests són d'Amazon)

- Fitxes amb formes diferents i colors diferents (aquestes són del blog Un Mundo Especial

 

Vols veure com juga en Miquel? 

 

***

 Si t'animes a provar-ho des del teu centre ,des de casa i vols compartir la teva experiència amb noltros, envia´ns un mail a aproscom@aproscom.org . Estarem encantants de conèixer com t'ha anat!